Beléptető rendszerek

BELÉPTETŐ RENDSZEREK

Beléptető rendszerek, ujjlenyomat

Beléptető rendszerek, ujjlenyomattal

A beléptető rendszer egy, vagy több átkelés ponton, azaz általában ajtónál, vagy (forgó) villás kapuknál látja el - egyben, az ellenőrző és be/ki engedő elektronikus egység szerepét.

Használhatósága történhet egyrészről biztonsági szempontból, másrészről, munkaidő nyilvántartó rendszerként is.

Beléptetés kontroll, történhet egyfelől, kóddal, ujjlenyomattal (és egyéb biometrikus azonosítással), illetve proxy kártyával, mely lehet kártya alakú, de akár kulcstartóként használt tag, azaz gomb vagy egyéb forma.

A Teleháló Plusz Kft. által forgalmazott,- a legmagasabb színvonalat képviselő- beléptető rendszerek bármilyen nagyságrendben telepíthetők, az egy ajtós önállóan üzemelő olvasótól a több száz olvasóból felépülő hálózaton át. A rendszer illeszthető akár rendszámfelismerő, akár munkaidő nyilvántartó szoftverrel.

Proxy kártyás beléptető rendszer

Igen korszerű és a kedvelt azonosítási rendszer. A kártya azonosítása rádiós adatátvitellel működik. Előnye abban rejlik, hogy adatokat lehet kinyerni a kártyáról úgy, hogy azt elég csak közelíteni az olvasóhoz. Közkedvelt amiatt is, hogy a kártyára felirat, ábra, vagy fénykép nyomtatható, így akár reklámhordozóként, vagy személy azonosításra is használható.

PIN kódos beléptető

Szintén elterjedt módszer, melyet gyakran alkalmaznak társasházi lakások védelmére. Általában lépcsőházakban, kapubejárókban, ipari létesítményekben szerelik fel, mágneszár nyitását vezérli vele. Védelmi szintje nem túl magas, számkód beütésével működtethető. Kombinálhatjuk proxy olvasóval, így a biztonsági szint növelhető.

Proxy kártyás beléptető rendszer

Proxy kártyás beléptető rendszer

Biometrikus beléptető rendszer

Biometrikus beléptető rendszer

Biometrikus beléptető rendszer

A működési elve az ujjlenyomat egyediségén alapul. Az olvasó leolvassa az ujjlenyomatunkat, és a beolvasott adatot összehasonlítja az adatbázisban lévőkkel. Alkalmazható önállóan, ekkor az olvasó tárolja a felprogramozott ujjlenyomatokat, és irányítja a vezérlést is. Működtethető továbbá a beléptető rendszerre csatlakozva egyszerű olvasóként.

A rendszer előnye, hogy nem kell kártyát magunkkal hordani, “az ujjunk mindig kéznél van”. Hátránya, hogy ha az ujjunk megsérül, vagy az ujjbegyen lévő rajzolat pl. valamilyen vegyszer hatására lekopik, akkor a rendszer csak bizonytalanul, vagy egyáltalán nem képes beazonosítani a személyt.

Beléptető rendszer - munkaidő nyilvántartó szoftverrel

A kártyás beléptető rendszert lehet alkalmazni olyan nyomógombos kezelővel is, melyen a gombok jelentése lehet pl. munkába érkezés, távozás, vagy ebédidő/ magánügy miatti távozás, így alkalmazható munkavállalók ellenőrzésére is.

Az általunk forgalmazott komplett munkaidő nyilvántartó szoftver alkalmas az adatbázisból bármilyen adat lekérdezésére. A munkaidő nyilvántartó rendszer olvasója a kártyaolvasóhoz hasonlóan bármilyen típusú ajtózárat tud vezérelni.

Beléptető rendszer munkaidő nyilvántartó szoftverrel

Beléptető rendszer munkaidő nyilvántartó szoftverrel

A beléptető rendszerek fő alkotóelemei

Az olvasó feladata az azonosítandó eszköz információinak leolvasása, írása és továbbítása a központ felé, valamint visszajelzés a leolvasást végző személy felé (hanggal és/vagy fénnyel).

A legelterjedtebb kommunikációs protokollok, és jellemzőik:

RS485 – nagy távolság, biztonságos, több eszköz is felfűzhető -Terminálok, központ közti kommunikáció

RS232 – kis távolság, csak egy olvasót tud kezelni -Terminál, kártyaolvasó közti kommunikáció

Wiegand – széles körben elterjedt, kevésbé biztonságos, csak egy olvasót tud kezelni -Terminál, kártyaolvasó közti kommunikáció

A terminál az az eszköz ami biztosítja a kapcsolatot az olvasó és a központ között. Rendelkezhet intelligenciával, ebben az esetben képes eldönteni, hogy az olvasó által leolvasott információ hatására mit kell tennie. Az intelligenciával nem rendelkező terminálok csak továbbítják az információt a központba ami meghozza a helyes döntést, majd azt visszajuttatja a terminálhoz. Egy terminál általában 2 olvasó kezelésére alkalmas. A rajtuk elhelyezett relék segítségével vezérlik az ajtónyitó berendezéseket. A terminálok buszrendszerben, vagy a korszerűbbek etherneten keresztül kommunikálnak egymással és a központtal. Legelterjedtebb buszrendszer az RS485. A busz két végén lévő eszköz távolsága elérheti az 1 km-t és megállja a helyét ipari környezetben is.

A központ az az eszköz ami meghozza a kellő döntéseket. Ezek általában mikrokontrolleres céleszközök, de lehet akár egy számítógép is. A központban tárolódik minden információ a jogosultakról, a belépési pontokról, illetve a tranzakciók is itt tárolódnak, amíg nem kerülnek át a számítógépre. A vezérlőben tárolt információk megváltoztatására a számítógép szolgál, ezzel vihetünk fel új személyt, vagy belépési pontot, változtathatjuk a jogosultsági szinteket. Bizonyos központok egymással összekapcsolhatók, így nagy kiterjedésű,- akár más országban lévő- objektumba való beléptetés üzemeltethető központilag.