Videó megfigyelő rendszerek

VIDEÓ MEGFIGYELŐ RENDSZEREK

A biztonsági kamerarendszer, vagy hivatalosabb nevén videó megfigyelő rendszer eredeti angol elnevezése (Closed Circuit Television, vagyis CCTV) a működési elvet jelzi: a zártláncú TV-rendszer (ZTV rendszer) kamerái a felvett képet videojelekké alakítják. Ezek az elektromos jelek zárt úton jutnak el a monitorig és a képrögzítőig, melyen az élő- és rögzített képeket csak az arra feljogosított személyek nézhetik meg.

Mára azonban a zártláncú kamerarendszer elnevezés elavulttá vált, hiszen az Internet vagy a helyi számítógépes hálózat révén is be lehet lépni egy távoli objektum zártláncú videó hálózatába: megnézni az éppen aktuális élő képeket, vezérelni a kamerákat, vagy éppen az adatbázisban rákeresni adott eseményre, időpontra.

Videó megfigyelő rendszer

Videó megfigyelő rendszer

Akár a biztonsági kamerarendszer, akár a videó megfigyelő rendszer kifejezést használjuk, mindkét megnevezés kissé hosszú. Nem hiába kezd teljesen beépülni és elfogadottá válni a szaksajtóban, és már lassan a köznapi nyelvben is az angol mozaikszó: a CCTV alkalmazása. Mi is sűrűn fogjuk ezt az elnevezést használni.

Célunk, hogy rávilágítsunk a videó megfigyelő rendszer fontosságára, bemutassuk felépítését, nélkülözhetetlen részegységeit, illetve ismertessük azokat az érdemi felhasználási lehetőségeket, amelyek egy ilyen rendszerben rejlenek.

Mire jó egy CCTV rendszer?

Térfigyelő speed dome kamera

A kamerarendszer a biztonságtechnikának talán a legnagyobb információforrást jelentő területe. Számos helyen találkozhatunk velük a mindennapok során: bankokban, bevásárlóközpontokban, repülőtereken, közterületeken, irodaépületekben, de már a kisebb üzletekben, családi házakban is egyre gyakrabban alkalmazzák ezeket a rendszereket.

A technológiai fejlődés irama ezen a területen különösen látványos és képességeik, műszaki paramétereik emellett folyamatosan javulnak is. A biztonsági kamerák felbontóképessége és az éjszaka is használható típusok fényérzékenysége egyre nő. Sok új funkció jelenik meg. Egyre erőteljesebb az IP alapú eszközök jelenléte, fokozatosan szorítják ki az analóg technikát. Terjednek az intelligens funkciókkal rendelkező IP és analóg kamerák, olyan műszaki lehetőségeket felmutatva, amik nemrég még csak a tudományos-fantasztikus filmekben voltak fellelhetőek.

Videó megfigyelő rendszer kamera

Videó megfigyelő rendszer kamera

A CCTV rendszerek felhasználási köre

Üzleti célra főként a lopáskárok csökkentése érdekében telepítik. Nem csupán a hagyományos bolti lopások ellen nyújt hatékony védelmet, hanem az alkalmazottak ellenőrzésére is alkalmas. Telepítünk biztonsági kamera rendszert nagyáruházakba és egy helyiségből álló üzletekbe is.

Ipari és gyártási folyamatok megfigyelésekor elsősorban a berendezések működésének az ellenőrzése a fő feladat. A nem szokványos eseményeket észlelve az azonnali beavatkozás jelentős károkat előz meg. Beléptető rendszerrel kombinálva gyalogos- és gépkocsiforgalmat szabályoz. Benzinkutak, bankok, ékszerboltok biztonsági berendezéseit ma már nem tudjuk kamerarendszer nélkül elképzelni.

Térfigyelő speed some kamera

Nem ritka az sem hogy egyes városokban vagy városrészekben térfigyelő kamerák növelik a közbiztonságot.

A térfigyelő kamerarendszer eszközeinek egyik megjelenési formája a kültéri védőházban elhelyezett ipari kamera, amely lehet analóg vagy IP alapú. Tipikusan a települések ki- és bevezető útjainak figyelésére, kereszteződések és szűk utcák megfigyelésére alkalmazzák.

A térfigyelő kamerák másik jellemző típusa a gyorsan mozgatható, zoomolható, úgynevezett speed dome kamera. Fő sajátossága, hogy forgathatóságának köszönhetően a kamera körüli tér 360º-ban megfigyelhető. A biztonsági kamera ezen tulajdonságai a térfigyelő rendszert személy- és járműkövetésre is alkalmassá teszik nagyobb tereken és parkokban is.

A CCTV rendszer működése és jellemzői, CCD érzékelő a kamerában

A kamerarendszer működésének ismertetésében visszanyúlunk az alapokhoz. Ezért röviden bemutatjuk az emberi szem felépítését és működését, a fénytan és a színelmélet videotechnikai szempontból fontosnak tartott jellemzőit és a mozgókép kialakulását.

A mai biztonsági kamerák képfeldolgozó egységei a CCD és a CMOS érzékelők. Bár mindkettő működése a fotoelektromos effektusra épül, a képkiolvasás módjának és a gyártástechnológiának az eltérése miatt jelentősen különböznek egymástól.

A CCTV-rendszerek legfontosabb eleme a kamera. A kamerák sok olyan műszaki paraméterrel rendelkeznek, melyek értékei típustól függően rendkívül széles skálán mozognak. Írásainkban megpróbáljuk ezeket a műszaki jellemzőket közérthetőbbé tenni.

Videó megfigyelő rendszer a CCD

Videó megfigyelő rendszer: a CCD

Kompakt kamera objektívvel és védő házzal egybeépítve

A biztonsági kamerák egyik osztályozási módja, a forma szerinti rendszerezés. Ez alapján megkülönböztethetünk normál dobozos, úgynevezett box kamerákat, fix objektívet és kültéri kameraházat is tartalmazó kompakt kamerákat, panel- és csőkamerákat, dome és speed dome kamerákat.

A hagyományos analóg kamerák modern változatainak tekinthetők az IP kamerák, ahol a fejlesztőmérnökök átlépték a hagyományos TV szabvány képfelbontási és képminőségi korlátait, és ahol a képtovábbítás IP alapú számítógép hálózaton keresztül történik. A kamerák és a rögzítők közötti összeköttetés többnyire kábelezéssel történik, de egyre növekszik az igény a vezeték nélküli kamerarendszer kiépítésére is.

A kamerák falra, oszlopra történő rögzítéséhez különböző kameratartó szerkezetek szükségesek, kültérben pedig – főleg a boxkamerák esetében – védő házban kell elhelyezni őket. A ház biztosítja a biztonsági kamera és különösen az objektív érzékeny elemei számára a védelmet a napsugárzástól, a csapadéktól és más időjárási viszontagságoktól. Kültéri kamerák esetében a házat fűtéssel vagy ventillátorral is el lehet látni, így a külső hőmérsékleti viszonyoktól függetlenül bármelyik évszakban működőképesek. A kameraház másik funkciója a mechanikai védelem, ami a szándékos károkozástól (rongálás) védi a kamerát.

Egyes kameratípusok „éjjeli látását” infra-megvilágítók segítik és egészítik ki. Az infra LED-eket többnyire beépítik a kompakt kamerákba, de az infra LED-ekből felépülő infra reflektorok a kamerák mellé kerülnek felszerelésre.

A CCTV rendszereken belül az éjjellátó kamerák új típusát jelenti a hőkamera. A hőkamera nem olcsó megoldás, de bizonyos felhasználói körben már ma is költséghatékony módját jelenti a nagy távolságú éjszakai videó megfigyelésnek.

Mivel egy biztonsági kamera önmagában nem elég ahhoz, hogy minden körülmények között (látószög, fényviszonyok, átfogó térfigyelés, részletes megfigyelés stb.) megfelelő képet adjon, ezért nagyon fontos az igényeknek megfelelő objektív kiválasztása, hiszen ez a kamera „szeme”. Ahhoz, hogy elégedettek legyünk a kamera által nyújtott képpel, a következőkre kell odafigyelnünk a megfelelő optika-kiválasztás során:

  • kültérre vagy beltérre kerül-e a kamera (hiszen a fényviszonyok változásai jelentősen befolyásolják a képminőséget),

  • milyen az objektív fényáteresztő képessége,

  • milyen a fókusztávolsága, mekkora a látószöge (minden esetben az adott helyhez megfelelő legkisebb látószögű optikát kell választani),

  • milyen zoom-mal rendelkezik (manuális vagy motoros).


Videó megfigyelő rendszer, kiértékelés adattárolás

Kiértékelés, adattárolás

Kiértékelés, adattárolás

A kamerarendszer által vett képeket a biztonságtechnikai monitorok jelenítik meg. Ahhoz, hogy megfelelően lehessen észlelni az eseményeket, nagyon fontos, hogy a monitorok képminősége és képfelbontása illeszkedjen a kamerákéhoz. A biztonságtechnikában több monitortípust alkalmaznak. Fekete-fehéreket ma már gyakorlatilag nem használnak. A színes monitorok működési elvük szerint katódsugárcsöves, LCD, plazma, vagy LED képernyős kivitelűek. Természetesen a képátló mérete is széles skálán mozoghat. Kiválasztásánál az is szempont, hogy hogyan jelennek meg rajta a kamera képei: egy kamera képe vagy több kameráé (ilyenkor osztott képet látunk); illetve folyamatosan kell-e figyelni a monitort vagy sem.

Mivel egy CCTV-rendszer általában nem csak egy kamerából áll, így egyszerre egy időben több kamera képét kell figyelni és rögzíteni. Gazdasági és egyéb okokból nem célszerű, hogy minden biztonsági kamera képét külön monitoron nézzük, ezért jelfeldolgozó eszközök segítségével egyetlen monitoron oldják meg több kamerakép megjelenítését. Ezek a videó jelfeldolgozók: képléptetők, képosztók, multiplexerek, mátrixok. A mátrixok kivételével ezeknek az eszközöknek a funkciói gyakorlatilag beépítésre kerültek a digitális videó rögzítőkbe.

A kamerarendszer képinek archiválására szolgálnak a videójel-felvevők vagy képrögzítők. Ezeknek két nagy csoportja van: analóg és digitális rögzítők, bár analóg rögzítőket ma már senki nem használ. Nagyjából 6-8 éve eljárt felettük az idő. A digitális rögzítők további két nagy csoportra oszthatók: PC-alapú rögzítőkre és DVR-ekre. A DVR (Digital Video Recorder) tulajdonképpen egy ipari célszámítógépet és stabil, a felhasználó számára láthatatlan operációs rendszert jelent. A digitális technológiájú eszközök képminősége jelentősen jobb, a képek visszakeresése gyors, élettartamuk pedig jóval hosszabb lehet, mint analóg társaiké.