Strukturált hálózatok

STRUKTURÁLT HÁLÓZATOK

Informatikai hálózatok jelentősége

A informatikai alkalmazások fejlődésével, és az internet térhódításával egyidőben megnőtt az informatikai hálózatok jelentősége. A cégek ezt akkor érzik meg először mikor az egy két fős cég el kezd bővülni, és kénytelenek munkatársaikkal összedolgozni. Közös dokumentumokat, adatbázisokat használnak, vagy csak egyszerűen szeretnék hatékonyabbá tenni az adattovábbítást. Ehhez hálózatra van szükség.

Hálózatok szűk keresztmetszete — problémák amik már a telepítéskor léteznek, de csak később észleljük

Számos hálózati problémát már a tervezés folyamán el lehet kerülni. A rosszul megtervezett hálózatok legfőbb tulajdonsága ugyanis, hogy nem bővíthető kellőképpen, és ennek megfelelően rövid időn belül túlterhelté válik. Egy lassú hálózat gátolja a munka folytonosságát, fennakadásokat okoz az ügyviteli rendszer használata folytán, és adatvesztéshez is vezethet. Egy már meglévő hálózatot bővíteni, részletes dokumentáció nélkül nehézkes, és fölösleges plusz feladatokat hárít a kivitelező és a megrendelőre is. Nem számít ritka esetnek az sem, hogy a hálózatban csak egy-egy végpont bizonyul hibásnak, ami az egész hálózatot lelassítja. Az fent említett hibák kiküszöbölése nem egyszerű feladat, a hálózat újratervezését, és kivitelezését is maga után vonhatja.

Strukturált hálózatok

Strukturált hálózatok

Strukturált hálózat

Szakmai fórumok, kiállítások, vásárok sokaságának alaptémája napjainkban az automatizálás, az intelligens épület technológiáinak fejlesztése. Sokunknak még csak álom, hogy amikor autónkkal közeledünk a házunk felé, akkor automatikusan nyíljon a kert és a garázskapu. Reggel magától elinduljon a kávéfőző és még a függönyt se kelljen saját kezűleg elhúzni. Az egyes helyiségek hőmérséklete, a fények összjátéka mind előre programozható. A strukturált hálózatok alapja, hogy "minden mindennel összefügg".
A strukturált hálózat lényege, hogy egynemű szabványos kiépítést, és végpontokat alkalmazunk. Az RJ-45(hálózati csatlakozó szabvány) alkalmas telefonok, számítógépek, beléptető egységek csatlakoztatására.

Ezen megoldás esetén egyfajta, átlátható csatlakozó felületet használunk, így az eszközöket a hálózaton belül könnyebben tudjuk mozgatni, cserélni. A csillagpontos topológiai felépítés miatt igény szerint bővíthető további végpontokkal. Egy strukturált hálózatot használhatunk, a számítógépek, a telefon, ip-telefon, beléptető rendszer, és más hálózati eszközök üzemeltetésére is. Így a rendszer átláthatóbb, olcsóbb, könnyebben bővíthető.

A strukturált hálózat lényege, hogy egynemű szabványos kiépítést, és végpontokat alkalmazunk. Az RJ-45(hálózati csatlakozó szabvány) alkalmas telefonok, számítógépek, beléptető egységek csatlakoztatására. Ezen megoldás esetén egyfajta, átlátható csatlakozó felületet használunk, így az eszközöket a hálózaton belül könnyebben tudjuk mozgatni, cserélni. A csillagpontos topológiai felépítés miatt igény szerint bővíthető további végpontokkal. Egy strukturált hálózatot használhatunk, a számítógépek, a telefon, ip-telefon, beléptető rendszer, és más hálózati eszközök üzemeltetésére is. Így a rendszer átláthatóbb, olcsóbb, könnyebben bővíthető.

Strukturált hálózati rendszerben szabványos elemek felhasználásával olyan univerzális - csillagpontos - kiépítést alkalmazunk, melyben az egyes végpontok igény szerint áthelyezhetők, illetve többféle céllal használhatók.

Egy strukturált hálózat alkalmas: Számítógépes hálózatok,

 • Telefonos rendszerek,

 • Ip-telefon, video rendszerek,

 • Beléptető rendszerek,

 • Kamerás rendszerek,

 • Más hálózati eszközök üzemeltetésére.

Egyszerűsödik az információáramlás! Kényelmesebbé válik a mindennapi munka, mert ezáltal megoldható, hogy a gyakran használt programok (office, stb.) bármelyik gépről elérhetőek legyenek. Ezáltal nincs fennakadás a munkában, mivel a dolgozók a cégénél bármelyik számítógéphez leülhetnek és dolgozni tudnak, könnyedén megtalálják a munkájukhoz szükséges dokumentumokat. A belső hálózaton létrehozott e-mailes kommunikáció tovább egyszerűsíti a mindennapját, mivel az adott vállalkozásnak hiába csak egy e-mail címe van, a szerver mégis oda továbbítja a levelet a belső hálózaton belül, akinek szól. Kialakítható a cégen belül több részleg is, melyek természetesen kommunikálhatnak egymással.

Biztonság!

A hálózatfejlesztés azt is lehetővé teszi, hogy egyéni jogosultsági rendszert alakítsunk ki benne, melyek biztosítják, hogy a bizalmas dokumentumokhoz, csak a kellő jogosultsággal rendelkező személyek férhessenek hozzá.

Időt takarít meg!

A közösen használt programok lehetővé teszik, hogy ha cégénél már több gépen fut ugyan az a program, és le szeretné cserélni egy újabb csomagra, akkor nem kell az összes gépen egyesével lecserélni és feltelepíteni az újat. Mivel a központi szerveren kell a telepítést elvégezni, és a többi számítógép a következő bekapcsolásnál, már az új programmal tud dolgozni.

Nincs több adatvesztés!

Megoldható, hogy alkalmazottak aktuális munkájáról állandó biztonsági mentés készüljön, így elkerülhető a véletlen törölt adatok költséges visszaszerzése, hisz csak a helyi szerverről a biztonsági mentést kell visszamásolni. Ez nem kevés időt, és pénzt takarít meg Ön, és cége számára.

Tegye kényelmesebbé a mindennapi munkát a segítségünkkel! Kapcsolódó szolgáltatások:

 • Rendszer adminisztráció

 • Internet kapcsolat létesítés

 • Szoftverek telepítése

Kapcsolódó termékek:

 • Számítógép kereskedelem

 • Irodai kellékanyag forgalmazás

 • Szerverek, munkaállomások és kiegészítői kereskedelme

Tesztelt rendszer

A telepítést követően munkatársaink minden egyes végpontot egyesével letesztelnek. A tesztelést egy speciális mérőműszer segítségével végezzük, melyet dokumentálunk. A dokumentálás során létrejött mérési jegyzőkönyvet nyomtatott formában a megrendelő rendelkezésére bocsátjuk.

Garancia

Cégünk az általunk tervezett és kivitelezett strukturált hálózatokra, az átvételtől számított 2 év teljes körű, és 10 év részleges garanciát vállal.

Strukturált kábelezés

Strukturált kábelezés

Strukturált kábelezés

A strukturált kábelhálózat az informatikai rendszerek alapja, jó minőségű kábelezés nélkül nem képzelhető el megbízható informatikai hálózat. A rendszerek összetevői közül a vezetékhálózatok változtatása, fejlesztése a legkörülményesebb, ezért különösen fontos szempont a kábelezés időállósága. A strukturált hálózat felépítése: Strukturált hálózatoknál minden munkaállomást, szervert, nyomtatót vagy telefont önálló vezeték köt össze a központi rendezővel. Általában két kábel és két csatlakozó található minden végpontban, melyek közül egyet a számítógépes hálózat használ, a másikat pedig telefonos célokra tartják fenn. Irodákban célszerű 4-5 négyzetméterenként 1 db ún. RJ45-ös dupla aljzatot tervezni. Minden végpontot szám azonosít. A kábel hossza legfeljebb 90m lehet. Az épületben található összes kábel központi rendezőkbe fut be, ahol azokat rendezőpanelekre fejtik ki.

Ezeken a rendezőpaneleken kapcsolhatók össze - lengőkábelekkel - az aktív hálózati eszközök meghatározott portjai az egyes dolgozói PC-k irányába induló kábelekkel, illetve itt rendezhetők össze a telefonközpont mellékei az épületben található telefon-készülékekkel.

A. Switch vagy HUB B. Patch kábel C. Patch panel D. UTP (Cat5 vagy Cat6) informatikai kábel E. Cat 5. aljzat G. Számítógép hálózati kártyája

Ezzel a struktúrával jelentős mértékben nő a megbízhatóság, ugyanakkor egyszerűbbé válik a helyi hálózat kiosztása, illetve újrakonfigurálása. Egy munkahely költöztetésekor például elég néhány lengőkábel (patch kábel) átcsatlakoztatása a központi rendező (rack) szekrényben, amit akár az ügyfél is elvégezhet.

Gerinchálózat

Az épületen belüli csillagpontokat (rendezőket) az ún. gerinchálózat köti össze. Ahol a csillagpontok közötti távolság meghaladja a 100 métert, ott közbeiktatott jelerősítés (pl. repeater) vagy optikai szálas összeköttetés szükséges.

Rézkábelek

A strukturált hálózat kialakításához az olcsóbb árnyékolatlan (UTP), vagy a zavarjelekkel szemben érzéketlenebb fóliaárnyékolt (FTP) illetve fólia- és harisnyaárnyékolt (SFTP) rézkábelek állnak rendelkezésre.

Tesztelés, mérések

A tesztelés speciális műszerekkel történik. A teszteredményekről minden esetben mérési jegyzőkönyv készül, mely egyben a fizikai hálózat átadásának alapja és a gyártók részéről a rendszergarancia megadásának feltétele.

Keressen bennünket, ha azt szeretné érezni, hogy minden a helyére került!