Riasztórendszerek

RIASZTÓRENDSZEREK

Riasztórendszerek felépítése

Riasztórendszerek felépítése

A riasztórendszer más néven behatolásjelző rendszer egy összetett védelmi rendszer, feladata az illetéktelen behatolás jelzése és ezáltal a károkozás mértékének csökkentése. A riasztó berendezés nem előre dobozolt, készen kapható rendszer, hanem a riasztó berendezés összeállítása és elrendezése egyedi, minden ingatlan esetében más és más. Egy egyszerű, ajtónyitást hanggal jelző riasztó készülék ugyanúgy riasztórendszer, mint egy nagyüzem komplett kül- és beltéri védelme, biztonsági kamera rendszerrel, ujjlenyomat olvasó azaz biometrikus beléptetővel, infra-, vagy mikrohullámú sorompóval, kültéri és belső mozgásérzékelőkkel, a nyílászárókon üvegtörés és nyitásérzékelőkkel.

A riasztó három fő egységből áll:

 • érzékelőkből,

 • riasztóközpontból,

 • illetve hang-és fényjelző egység(ek)ből.

A riasztó készülék lehet:

 • Vezetékes riasztó készülék

 • Vezeték nélküli riasztó készülék

Riasztórendszer érzékelők fajtái és feladatuk:

 • Kültéri védelem

  • Infra sorompó

  • Mikrohullámú sorompó

  • Lépés érzékelő

  • Kültéri mozgásérzékelő

 • Héjvédelem

  • Nyitás érzékelő

  • Üvegtörés érzékelő

  • Rezgés érzékelő

  • Vagyonvédelmi szúnyogháló

 • Térvédelem

  • Mozgásérzékelő

  • Kombinált érzékelők

A biztonság növelése érdekében a riasztórendszert további biztonságtechnikai eszközökkel egészíthetjük ki. Életvédelmi szempontból kiemelkedően fontos például a tűzjelző rendszer, vagy a szén-monoxid érzékelő; vagyonvédelmi szempontból a kamerás megfigyelő rendszer, vagy a beléptető rendszer.

A riasztó berendezés akkor nyújt tökéletes védelmet, ha alkalmazásával egy időben a távfelügyelet szolgáltatást is igénybe vesszük. Távfelügyelet szolgáltatás esetén, riasztó készülékünk jelzéseit a távfelügyeleti központ a nap 24 órájában figyeli, a megjelölt személyeknek értesítést küld a riasztás jelzésről, és szükség esetén megteszi a riasztási eseménynek megfelelő intézkedéseket.

Riasztórendszerek

Riasztórendszerek

A Társaságunk által forgalmazott termékeket közvetlenül a gyártóktól szerezzük be, hogy kedvezőbb árfekvést biztosítsunk vásárlóink számára. A vásárlókat igény szerint műszaki és telepítési tanácsadással segítjük.

 • A Társaságunk által telepített eszközök megfelelnek a szakmai szabványoknak.

 • Saját telepítésű vagyonvédelmi rendszerek száma mára meghaladja a 24.000-et.

 • Megbízható működésüket a rendszeres karbantartás, és a folyamatos, napi 24 órában rendelkezésre álló szerelői ügyelet is garantálja. Szerelői ügyeletünk néhány órán belül képes elhárítani a hibát, függetlenül attól, hogy a meghibásodás munkaidőben, hétvégén vagy éjszaka történt.

 • A vállalkozás dolgozói szakmai képzettségét és emberi megbízhatóságát egyformán kiemelten kezeli. Szakemberei számára folyamatos továbbképzéssel biztosítja a szakmai fejlődést.

 • Az alkalmazottak mindegyike rendelkezik a jogszabály által előírt vagyonvédelmi rendszerszerelői, vagy rendszertervezői szakképzettséggel, és kamarai tagsággal.

 • A társaság világpiacon vezető márkákat forgalmaz: NAPCO, PYRONIX, IMPRO, ALEPH, INNER RANGE, TAKEX, SUNELL, TELESTE.

 • A cég a működéséhez szükséges szakhatósági engedélyekkel és teljes körű szakmai felelősségbiztosítással rendelkezik.

Riasztórendszer tervezés

A riasztó készülék telepítésének első, és nem lebecsülendő fontosságú lépcsője. Amennyiben riasztó készülék beszerelését tervezzük, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulnunk, aki felméri, és megtervezi, hogy esetünkben milyen érzékelőket érdemes alkalmazni, hogyan kell azokat a lakásban elhelyezni, illetve hogy a riasztó készüléket hová érdemes felszerelni. A biztonságtechnikai szakértő a felhasználói igények alapján, a napi szokások, és a hatályos jogszabályi előírások figyelembe vételével megtervezi, hogy otthonunkban milyen, és mekkora riasztórendszer telepítése szükséges, továbbá ismerteti, hogy a riasztó felszerelése milyen munkálatokkal jár.

Amennyiben otthona, vállalkozása védelmére riasztórendszer beszereltetését tervezi, kérjen szakembereinktől felmérést! Ezáltal egyszerűen és kényelmesen tájékozódhat arról, hogy a riasztórendszer beszerelés milyen munkálatokkal és költségekkel járna az Ön ingatlanában.

A műszaki tanácsadó kollégánk a helyszín adottságaitól és a Megrendelő igényeitől függően, a magyar szabványok és jogszabályok figyelembe vételével megtervezi a riasztórendszert. Tanácsot ad, hogy milyen jellegű és mennyiségű érzékelőt és riasztóközpontot érdemes alkalmazni, illetve hogyan kell azokat a lakásban a műszaki szempontokat és az esztétikát szem előtt tartva elhelyezni. Fontos, hogy az érzékelők megfelelő helyre kerüljenek a rendszer későbbi biztonságos működése és a téves riasztások elkerülése végett. Ajánlatunk elfogadását követően telepítő részlegünk a lehető legrövidebb vállalási határidővel telepítési időpontot egyeztet a Megrendelővel.

Riasztórendszer telepítés

Egy korszerű riasztórendszer általában különböző érzékelőkből, központi egységből, kezelőegységből, valamint hang-fény jelzőből áll. A riasztórendszer elemeinek összeszereléséhez szükséges kábelek vagy előkészített, falba süllyesztett védőcsőben futnak, vagy ezek hiányában telepítő munkatársaink falon kívüli nyomvonalat építenek ki, és ebben helyezik el azokat. Ezután a riasztórendszer leghatékonyabb érzékelést szem előtt tartva a telepítő felszereli, majd beállítja a riasztórendszer érzékelőit.

A leggyakrabban alkalmazott riasztó érzékelő típusok a nyitásérzékelők, mozgásérzékelők, üvegtörés érzékelők, füstérzékelők, és a kültéri infrasorompók. A megfelelő, védett helyen felszerelésre kerül a riasztó készülék központi egysége. A riasztó készüléket a Megrendelő kéréseit figyelembe véve programozzuk, mely így egyedileg illeszkedik mind az ingatlanhoz, mind a felhasználó igényeihez (kódok beállítása, nappali/éjszakai üzemmód, stb.)

A rendszer teljes működésének és távfelügyeletre kötött rendszer esetén a kommunikáció zavartalanságának ellenőrzése, tesztelése a befejező feladat, melyet követően a rendszer a Megrendelő részére átadásra kerül. Az átadás során telepítő kollégánk az üzembe helyezett riasztó berendezés kezeléséről teljes körű oktatást, tájékoztatást ad a Megrendelő részére, kitérve a speciális esetekre is.

Végezetül telepítő kollégánk a helyszínen elvégzi a szükséges adminisztrációt. Amennyiben kérdése van, vagy felmérést szeretne kérni biztonságtechnikai rendszer telepítésére vonatkozóan, kérjük adja meg elérhetőségét a Kapcsolat oldalon, és szakembereink vissza fogják Önt hívni!

Karbantartás, javítás

A felszerelt biztonságtechnikai rendszerekre karbantartási szerződés köthető, mely alapján a Teleháló Plusz Kft. rendszeres időközönként szerelőt küld a helyszínre, aki átvizsgálja a rendszert. A karbantartás a berendezés karbantartási ciklusonkénti rendszeres ellenőrzését, valamint a hibaelhárítás 1 munkanapon belüli megkezdését és a legrövidebb időn belüli befejezését jelenti. Szerződött ügyfeleink a hibaelhárításnál elsőbbséget élveznek. Karbantartás során a szerelők a rendszer minden elemét ellenőrzik, az érzékelőket megtisztítják, beállítják, működésüket tesztelik. Az ellenőrzés gyakorisága választható. Éves, féléves, negyedéves illetve havi karbantartási ciklusokra lehet szerződést kötni. Különösen ajánljuk a karbantartási szerződés megkötését, rádiós rendszerek, kültéri érzékelők és infrasorompók esetében. Tűzjelzők esetében a karbantartás jogszabályi kötelezettség! Amennyiben a felszerelt berendezésekre karbantartási szerződést szeretne kötni, kérjük vegye fel munkatársainkkal a kapcsolatot! A karbantartás során a Teleháló Plusz Kft. szakembere:

Riasztórendszer karbantartás

Riasztórendszer karbantartása

 • ellenőrzi az eszközök meglétét, sértetlenségét, megtisztítja, portalanítja azokat,

 • ellenőrzi a rendszer kommunikációját a távfelügyeleti központtal,

 • ellenőrzi a villamos kötéseket, a tápegység működését, az akkumulátor feszültségét,

 • ellenőrzi, illetve Megbízónk kérésére átprogramozza a kezelői kódokat,

 • leteszteli a sziréna működését,

 • szükség esetén beszabályozza az érzékelők érzékenységét,

 • ellenőrzi és leteszteli a teljes rendszer rendeltetés szerinti működőképességét.

Javítás

Ügyfeleink telefonon, faxon, e-mailben jelenthetik be a rendszer meghibásodását. Kérjük mondja el, vagy írja le a tapasztalt hibajelenséget! Helyszíni javítás esetén munkatársunk időpontot egyeztet Önnel. A bejelentett hibák kijavítását a bejelentés sorrendjében, lehetőségeinktől függően végezzük el. A garanciális és karbantartási szerződéssel rendelkező ügyfeleink elsőbbséget élveznek.

Garancia

A Teleháló Plusz Kft. által telepített rendszerekre 12 hónap jogszabályban előírt garanciát vállalunk. A garanciális időszak alatt a hibák javítását a bejelentéstől számított 2 munkanapon belül kezdjük meg, és a lehetséges legrövidebb időn belül helyreállítjuk a működőképességet. Amennyiben elektronikai jelzőrendszerét nem a Teleháló Plusz kft. telepítette, kérjük a rendszer javítását rendelje meg telepítőjétől. Nem érvényes sem a garancia, sem a karbantartási szerződés az alábbi esetekben:

 • helytelen kezelés

 • elemi csapás

 • szándékos rongálás

 • az akkumulátorra vonatkozóan a tartós hálózat-kimaradás

 • szakszerűtlen beavatkozás

Riasztós átverések

Számos reklám, illetve honlap sugall a riasztókkal kapcsolatosan téves, vagy félreérthető információt, íme néhány. „Az általunk telepített rendszerek esetében még nem történt sikeres betörés.” Kérdés persze, hogy mit nevezünk sikeres betörésnek.

Az igazság a következő: egyetlen lakásriasztó (behatolásjelző rendszer) sem képes megakadályozni a betörést, függetlenül attól, hogy ki gyártotta, értékesítette, telepítette.

A behatolásjelző rendszer – távfelügyeleti szolgáltatással és kivonuló szolgálattal támogatva – jelentősen csökkenti a betörés kockázatát és az esetleges kárértéket. De nem helyettesíti a mechanikus védelmet és a biztosítást sem!

Így van, ha Ön vagyonvédelmi szakember. (Igaz akkor a honlap segítségére sincs szüksége.)

Ha azonban nem szakmabeli, jobb, ha a tervezést szakemberre bízza.

Egy behatolásjelző rendszer tervezésekor számos szempontot kell figyelembe venni: a riasztóközpont és az alkalmas eszközök kiválasztása, a központ programozása, az érzékelők elhelyezése, a vezetékezés kialakítása, a helyi adottságok, a használat körülményei az Ön elvárásainak teljesítése, a távfelügyeletre programozás, az átjelzési csatornák biztosítása és az elfogadható költségek mérlegelése mind mind szakértelmet és rutint igénylő feladat.

„Az X cég által gyártott, Y által forgalmazott vagy telepített N db eszközből Z év alatt sem hibásodott meg egy sem.” (N és Z általában nagy számok.) A jó nevű gyártók vagyonvédelmi berendezései valóban szigorú minőségi előírásoknak felelnek meg, megbízhatóságuk remek, meghibásodási arányuk csekély. Azonban mint minden elektronika, a lakásriasztó elemei is elromolhatnak. Mivel a riasztó túlnyomórészt „némán” teszi a dolgát, valós betörés, riasztási esemény ritkán fordul elő, a meghibásodás is nehezebben vehető észre, mint egy háztartási gépen, vagy szórakoztató elektronikai cikk esetében.

Ezért alapvető fontosságú, hogy rendszeresen, legalább félévente végezzen próbariasztást – ha távfelügyeleti szolgáltatása is van, a diszpécserekkel egyeztetve, és évente, legfeljebb kétévente az egész rendszert vizsgáltassa át szakemberrel, vagy kössön karbantartási szerződést. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a lakás körülményeiben, a berendezésben, bútorozásban történt változás befolyásolja a riasztó működését is. Ezért ilyen esetekben is érdemes szakembereink tanácsát, segítségét kérni.

Reméljük a fenti néhány sorral felkeltettük érdeklődését, esetleg további kérdések fogalmazódtak meg Önben. Ha így van, kérjen tőlünk visszahívást, árajánlatot, jelezze kérdését problémáját e-mailben.